^^NuruL^^

My photo
i'm just like to share with u my story and hope u like it fellow..cheezee n chill

I made this widget at MyFlashFetish.com.

the owner of this blog.. ^____^

the owner of this blog.. ^____^

Sunday, March 27, 2011

cput sedut..msak lemak..nyummm

salam semua...
syuutt2...aikk???bunyi perr tu??owhhh...bunyi org mkan sput sedut msak lemak..nyam2..huhuhu..rni aqnk cter sal xprienceaq..first time kot aq tau cra menyiang sput tu (sbenarnya ketuk2 cengkerang dy kat bhagian hjung tu smpai pecah sbb nk bg snang mnyedutnya)..hehehehe..mula2 tu aq lembab ckit arr..tp lma2 aq pro beb..hehehe..bangga aq..smpai kena ckit selut2 aka lumpur2 dr sput tu kat muka aq..best..ni arr pngalaman prtama aq..puas glerr mkan sput kgemaran aq tu..hehehe

kalau sedut2 siput2 ni, memang lah tk leh nak nampak anggun langsung, memang lah all time fav, kalau dah malam, leh ratah sorang2 siput2 ni smue..so ni ada resepinya tuk sesapa y tringin nk mncuba msak sput ni...



Ingredients:
Siput sedut (dibuang bontotnye n dicuci bersih smue lumpur, jgn direndam eh)
bawang merah 1
bawang putih 5
kunyit serbuk 1 sudu teh
lada merah 2 / cili padi pun ok gak (dikisar/ tumbuk)
1 biji santan diambil air nya (alah pakai yg dlm kotak pon ok tp xbpa power arr lemak dy tu)
Serai (dititik)
daun kunyit / daun limau purut (1 atau 2 helai cukup)
garam


Directions:
1. santan ditambahkan air hingga stengah periok dan masuk kan smue bahan2 kisar, daun2 kunyit, limau purut dan serai, masak dgn api sederhana supaya kelapa xpecah mnyak (mak aq ckap).
2. masuk kan garam seckup rsa, .
3. bila dah cukup rase dan mendidih masuk kan siput sedut, kacau dan tunggu hingga kuah mendidih mati kan api segera. 

(process ni memang senang sikit tanpa tumis minyak, jadi kurang sikit lemak nye, smue nye lebor je "smue bahan dijadikan satu", tapi api jgn besar sebab takut pecah kelapa)

No comments:

Post a Comment